In memoriam – pastor Mihai Morar

Vestea plecării dintre noi a pastorului Mihai Morar a venit ca un fulger, lovind în comunitatea noastră și lăsând urme ce nu vor putea fi șterse niciodată. Ecoul, încărcat de un dramatism evident, a plecat rapid înspre cele patru vânturi, ajungând în toate zonele unde locuiesc credincioși români, din Europa până în America și din America până în îndepărtata Australia.

Totul s-a petrecut rapid, în doar patru săptămâni, perioadă în care am sperat până în ultima clipă că Domnul va face o minune. De fapt, pentru o mai bună înțelegere a situației, trebuie să mergem puțin mai în urmă, pe la mijlocul lunii octombrie când fratele Mihai a fost internat în spital cu diagnostic de Covid 19. După 2 săptămâni a fost externat, continuând recuperarea acasă. Situația lui s-a îmbunătățit considerabil încât după 3 săptămâni și-a reluat activitatea pastorală. A putut veni la biserică și să slujească, doar două duminici, ultimele din noiembrie, ultima lui predică fiind intitulată „Ce valoare ai”. Asta se întâmpla duminică 28 Noiembrie. Două zile mai târziu, în 30 Noiembrie, s-a simțit rău toată ziua, încât după masă a fost dus de urgență la spital, iar seara târziu a fost operat pentru a i se opri o hemoragie internă, localizată la ficat. După operație, a rămas în comă indusă, medicii fiind foarte pesimiști, spunând că următoarele 48 de ore sunt decisive. A trecut acest termen și se părea că starea lui se îmbunătățește, numai că apoi medicii au constatat că de fapt plămânii nu s-au recuperat complet de la afecțiunea anterioară și acest lucru agravează situația.

Zilele au trecut, starea lui de sănătate rămânând oarecum stabilă, în limitele unui diagnostic grav. După mai bine de două săptămâni, medicii au încercat să-l trezească din comă, retrăgând medicamentele sedative, dar fără rezultat. Au mai încercat asta încă o dată, după câteva zile, dar rezultatul a fost același, concluzia medicilor fiind acum că situația este insolvabilă și vor trebui să-l deconecteze de la aparate. Tot atunci a sosit și rezultatul de la biopsia efectuată la operație. Diagnosticul era de un dramatism teribil – cancer la ficat.

Totuși, contrar așteptărilor, începând de duminică 19 Decembrie, fratele Mihai a început să dea semne că se trezește. Așa se face că miercuri era complet conștient deși nu putea să vorbească, fiind intubat. Vineri 24 Decembrie a fost dezintubat și a putut să vorbească, numai că după două zile, fiind foarte obosit din cauza efortului de a comunica și a stării plămânilor, a fost intubat din nou. Starea lui de sănătate s-a agravat considerabil în noaptea de duminică, spre luni, intrând din nou în comă, iar de aici înainte situația s-a agravat continuu. Așa se face că luni 27 Decembrie, la ora 23:00, inima fratelui Mihai a încetat să mai bată, părăsind acest pământ pentru totdeauna, mutându-se la Domnul. (Am scris toate acestea pentru o mai bună înțelegere a situației și pentru a preîntâmpina denaturarea evenimentelor).

Fratele pastor Mihai Morar, s-a născut la 26 Decembrie 1965, în Arad, părinții lui fiind Mihai si Ileana Morar. În 1987 se întoarce la Domnul (venind din lume) și este botezat în apă în Biserica Penticostală din Arad – Grădiște (azi Biserica Betania Arad).

În Aprilie 1990 se căsătorește cu sora Ana Țună. Dumnezeu i-a binecuvântat cu trei copii: Patricia (1992), Paul (1993) și Melissa (1997).

În perioada 1994 – 1998 a urmat cursurile Institutului Teologic Penticostal din București, unde a obținut licența în teologie pastorală.

A slujit împreună cu prietenul lui bun (Tuțu Tipei) în lucrarea cu tineretul Bisericii Betania Arad, fiind mai apoi cooptat în comitetul bisericii. Prima biserica condusa de fratele Mihai a fost Biserica din Naidorf (Arad), în tot acest timp, până în 2001, slujind în mai multe biserici din zonă, propovăduind Evanghelia.

În anul 2001 a ajuns în Spania, în localitatea Calamocha (Teruel) și deși se afla la o distanță considerabilă, a început să frecventeze Biserica Eben Ezer din Castellon.

În același an a fost ales conducătorul acestei biserici iar în anul următor, la 10 Februarie 2002, a fost ordinat presbiter de către fratele pastor Tipei Riviș Pavel. Tot în anul 2002, la 6 Octombrie, a fost ordinat pastor.

În anul 2004, în 28 Noiembrie, Adunarea Generală a bisericii  a decis scoaterea fratelui Mihai din producție și angajarea lui ca pastor cu normă întreagă.

De atunci și până în 27 Decembrie 2021, când Domnul l-a chemat acasă, a fost un slujitor neobosit în această biserică. A slujit ca pastor în mai multe biserici din Spania:

 • Biserica Betel Alicante
 • Biserica Eben Ezer Ibiza
 • Biserica Emanuel Lerida
 • Biserica Alfa și Omega Solsona
 • Biserica Betel Alcora

De-a lungul timpului, pentru intervale de timp mai lungi sau mai scurte, a fost pastor și a altor biserici cum sunt:

 • Biserica Maranata Alcanar
 • Biserica Emanuel Vilanova
 • Biserica Maranata L Arboc
 • Biserica Maranata Reus
 • Biserica Sion Elche
 • Biserica Alfa și Omega Altea
 • Biserica Carmel Ocaña

A fost supraveghetorul Comunității Zonale Mediterana din anul 2011, până în prezent și a fost vicepreședintele Comunității Penticostale Teritoriale din Spania, timp de două mandate (2014 – prezent).

A fost pastorul Bisericii Eben Ezer Castellon timp de 19 ani, perioadă în care în această biserică, a ordinat 10 slujitori, a efectuat 32 de botezuri în apă și a oficiat (aproximativ) 80 de căsătorii. Predicile lui pline de patos, emanau o energie vibrantă, o voință debordantă, dar integrate într-o învățătură teologică echilibrată și adaptată la nevoile actuale.

Atât Biserica Eben Ezer Castellon, cât și întreaga comunitate penticostală română din Spania, pierde un slujitor devotat, plin de energie și dedicat lucrării. Nu ne rămâne decât să ne plecăm cu reverență înaintea suveranității divine, care a decis așa, iar noi știm că planul Domnului, deși nu îl înțelegem, este cel mai bun și are în vedere fericirea noastră veșnică.

Biserica Eben Ezer Castellon a organizat o seară de priveghi, la care, pe lângă cei prezenți fizic, peste 2000 de persoane au urmărit programul on-line. Au slujit pastorii Iacob Miron (Biserica Betel Alcala de Henares), Cornel Țună (cumnatul fratelui Morar), Adrian Szep (Biserica Betania Getafe), Sandu Bor (Biserica Apa Vieții San Pedro del Pinatar), Ioan Trifan (Biserica Betezda Calpe), Dan Marțincu (Biserica Betel Valencia) și Radu Galea (Biserica Elim Roquetas de Mar). Din România, a transmis un mesaj video pastorul Adrian Lascu, pastor ce a fost membru în Biserica Eben Ezer Castellon, timp de 16 ani.

Serviciul de înmormântare, din ziua următoare a prezentat același interes atât prin prezența fizică a fraților, cât și în mediul on-line. Au slujit pastorii Emanuel Iordache (Biserica Maranata Getafe), Francisco Javier Piquer (președintele Consiliului Evanghelic din Comunitatea Valencia) și Gabi Zăgrean, pe care providența divină a făcut să fie prezent în zonă, exact în aceste zile. Din România, au transmis mesaje video pastorii Simon Tomuța, Pavel Riviș Tipei și Moise Ardelean. La serviciul de la cimitir a slujit pastorul Radu Galea.

Pe lângă mesajul fraților pastori, atât familia cât și biserica, au primit mesaje de condoleanțe de pe întreg mapamondul, de la biserici, pastori, frați plecați din Biserica Eben Ezer, precum și mulți alții, cunoscuți sau necunoscuți. Au fost contabilizate aproximativ 800 de mesaje de condoleanțe, primite din toată lumea. Unele din aceste mesaje au fost citite la cele două programe, cu prioritate mesajele primite de la biserici, pastori sau frați cunoscuți, care înainte au fost membri în Biserica Eben Ezer.

Imaginile cu trupul neînsuflețit al pastorului Mihai Morar, purtat pe umeri de frații din comitetul bisericii, ieșind din clădirea bisericii, pe melodia unui imn funebru, intonat de fanfara bisericii, vor rămâne mult pe retina ochilor fraților din Biserica Eben Ezer, dar și a altora care au urmărit evenimentul de la distanță.

Atât familia Morar cât și Biserica Eben Ezer Castellon, mulțumește tuturor fraților, bisericilor, grupurilor de rugăciune, pastorilor, care în perioada în care fratele Mihai a fost bolnav, s-au unit în rugăciune și post pentru ca Domnul să lucreze după voia Lui în această cauză atât de complexă.

Fie ca Domnul să lase mângâierea Lui peste familia Morar, peste întreaga Biserică Eben Ezer și El să găsească soluții la golul creat prin plecarea la Domnul a pastorului Mihai Morar!

Ambele programe au fost transmise în direct și pot fi vizionate pe pagina de Youtube a Bisericii Eben Ezer Castellon.

Comentarii

4 comentarii la „In memoriam – pastor Mihai Morar”

 1. Cu adevărat a plecat la Domnul, un om iubit de mulți , dar prea puținii au cunoscut acest lucru. Trecerea la Domnul a fratelui Mihai Morar, ma schimbat mult. Privind seara de priveghi cât și slujba de înmormântare , mi-a întors gândirea la 180 de grade, făcând ca hotărârea pentru 2022 sa fie una și clară. De a-mi pune inima să-l slujesc pe Domnul mai mult ca pana acum, cu mai multă dedicare, mai hotărât ca nici odată. Așa cum a făcut-o fratele Mihai, Mi-ar fi făcut mare plăcere sa mai fi putut da măcar încă odată mâna cu el și săi spui cum aveam obicei să-l salut : “ Pacea Domnului Isus frate Mihai ….” Dar a plecat la Domnul 😭😭😭😭 nădăjduiesc ca ma voi întâlni cu el in împărăția lui Dumnezeu, pana atunci îl voi sluji pe Domnul cu multă dăruire. Ma rog ca Domnul sa întărească familia îndoliată cât și scumpa biserica Eben-Ezer din Castellón. 🙏🏻

 2. Domnul să mângâie familia Morar asa cum știe numai Domnul să mângâie!
  Nu te vom uitată niciodată frate scump
  Ai fost mereu în preajma noastră și ai slujit Biserici noastre Alcanar după puterea dată de Domnul Isus. Ie imposibil să te uitam.
  Drum lin spre cer 🌠

 3. Cu mare durere in inima doresc sa transmit familiei condoleante.am fost membru bisericii .fratele Mihai a cerut binecuvantare la ce doi copii care Dnul mi ia dat dar cu inima sfasiata de durere pentru voi si celui fiu care Dumnezeu la varta de 13 Ani la chemat acasa acum sunt acasa la tatal nostru ne maingaiem cu nadejdea revederii

 4. SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI …..NU INTELEGEM ..DE CE …DOAR DUMNEZEU ARE RASPUNSUL …CUVINTELE NU SINT DE AJUNS PT.AL DESCRIE PE PASTORUL NOSTRU MIHAI MORAR .A FOST UN OM SI PASTOR DEOSEBIT ,SA SACRIFICAT FF MULT PT.A VESTII EVANGHELIA ,AJUTA PE ORICINE ,RIDICA ,INBARBATA ,SFATUIA CU O PUTERE SI AUTORITATE PE CARE NUMAI DUMNEZEU IO PUTEA DA …CUM SA MAI SPUS ..A FOST UN OM MARE …LAM IUBIT SI APRECIAT FFFFFF MULT TOATA FAMILIA MEA. O SA ITI SIMTIM LIPSA ,FRATE MIHAI ,O SA NE FIE DOR DE D-VOASTRA….SCUMPA FAMILIE INDOLIATA , DUMNEZEU SA VA DEA PUTERE SI MIINGIIERE SI SA VA TINA TARI LINGA EL.😭😭😭😭🖤🖤

Lasă un răspuns