O nouă biserică penticostală română în Salamanca

salamanca 3

Oraşul Salamanca, renumit prin Biblioteca şi Universitatea sa, şi-a îmbogăţit recent patrimoniul spiritual prin inaugurarea unei noi biserici. Se numeşte Biserica Penticostală Română „METANOIA” şi duminica trecută au inaugurat propriul local. Probabil că acest eveniment a trecut neobservat pentru autorităţile şi presa locală, dar nu şi pentru comunitatea română şi mai ales pentru Împărăţia Cerului.

Prima pagină a acestei biserici s-a scris în urmă cu aproximativ un an, când fratele Sorinel Talpeş, presbiter în Biserica „Betania” Alcañices i-a vizitat pentru prima dată şi a avut loc prima întrunire. Era într-o sâmbătă, în preajma sărbătorilor Naşterii Domnului şi s-au adunat atunci cinci persoane, dar întruneau cerinţa biblică de a fi cel puţin doi sau trei. De atunci, fratele Sorinel Talpeş i-a vizitat tot la două săptămâni, adunându-se în casele fraţilor.

În același timp, într-o localitate din zonă, la Guijuelo, cinci familii de fraţi români se adunau şi ei în casele lor la închinare. În urmă cu şase luni, aflând de adunările fraţilor din Salamanca, au luat legătură cu ei şi au hotărât să se adune împreună în Salamanca.

Astfel, numărul celor ce veneau la biserică s-a înmulţit şi în vară s-au bucurat de primul lor rod. Un frate ce venea din lume, l-a mărturisit pe Domnul în apa botezului, la un botez efectuat de Biserica „Betania” Alcañices. Următorul pas era căutarea şi amenajarea unui local propriu dar şi aici au întâlnit dificultăţi, fiind nevoiţi să abandoneze o locaţie pe care au închiriat-o deoarece proprietarul, din teamă de a nu avea probleme cu vecinii şi autorităţile,  nu a fost de acord cu scopul pentru care fraţii au preluat acel local. Dar nu au abandonat, au închiriat o altă locaţie, pe care au amenajat-o şi i-au dat destinaţia dorită.

Sărbătoarea inaugurării localului de cult, eveniment ce a avut loc duminică 22 Noiembrie a contat cu prezenţa pastorului Titus Coroban (Biserica Menorah Caransebeş), membru în Consiliul Bisericesc al Cultului Penticostal, care a predicat Cuvântul Domnului, alături de fraţii Adi Moldovan – pastor în Biserica „Gosen” Madrid, Ieronim Sofronie – presbiter în Biserica „Betel”Aviles, Alexandru Cimpoieş – presbiter în Biserica „Eben Ezer” Cuellar, Ştefan Bordeianu – presbiter în Biserica „Harul” Madrid şi Florin Alexa – diacon în Biserica „Muntele Sionului” Avila.

În prezent, biserica numără 12 membri majori, plus copiii acestora, dar numărul celor ce frecventează trece de 20 de persoane, sperând ca numărul acestora să crească în viitor, pe de o parte pentru că mai sunt credincioşi români în zonă, integraţi în bisericile spaniole, şi pe de altă parte prin impactul pe care speră să îl producă în comunitatea română din Salamanca.

Este de apreciat interesul acestei mici comunităţi, ce abia porneşte la drum, de a se face cunoscută atât ca entitate cât şi ca mesaj, biserica având de mai mult timp pagină proprie pe Facebook şi recent şi-au deschis şi un blog: bisericapenticostalametanoia.wordpress.com

Pentru cei ce doriţi să treceţi pragul Bisericii Penticostale „Metanoia” din Salamanca, adresa acesteia este:

Avenida de Lasalle  Nr. 80; 37 008 – Salamanca

Persoane de contact: Petru Stan (responsabilul bisericii), tel. 611 349 735, sau Liviu Stan – tel. 674 258 697.

Viziunea de viitor a fratelui presbiter Sorinel Talpeş, ce a avut un rol determinant în deschiderea acestei biserici, este de a deschide o altă biserică în Galicia, la Ourense, unde deja există un grup de fraţi pe care îi vizitează o dată pe lună.

salamanca 2 salamanca 1 salamancasalamanca 4

Comentarii

Lasă un răspuns