Datorită presiunii mişcării civice BDS (Boicot, Desinversion, Sanciones), Festivalul de Reggae Rototom Sunplash din Benicassim (Castellon) a suspendat pe un cântăreţ evreu pentru că „nu s-a arătat solidar cu cauza palestiniană”. Decizia a fost luată duminică 16 August.
Cântăreţul american de reggae Matthew Paul Miller (evreu de origine), cunoscut sub numele de Matisyahu, a fost scos din programul festivalului pentru că a refuzat să îndeplinească exigenţele organizatorilor (sub presiunea BDS) de a da o declaraţie în scris sau pe video, în favoarea „drepturilor palestinienilor la un stat propriu”.
Matisyahu are o carieră muzicală consolidată, cu aproximativ 10 albume publicate şi cu o activitate artistică în importante concerte şi la televiziunile americane. Este cunoscut datorită unor piese precum „King Without a Crown” şi alte piese cu clare referinţe mesianice. Publicului creştin este cunoscut ca un artist de referinţă şi a colaborat cu trupe de cântăreţi evanghelici precum P.O.D.
Unii dintre artiştii ce urmau să participe la festival s-a unit la acest demers, ameninţând că îşi vor retrage participarea dacă Matisyahu va cânta, deoarece era văzut ca şi „un reprezentant al lui Israel”. Activiştii locali din BDS au salutat decizia, acuzându-l pe cântăreţ ca fiind „sionist” şi pentru că „apără un stat care practică apartheidul şi curăţarea etnică”, conform paginii lor de Facebook. S-a decis ca Matisyahu să fie înlocuit de către artistul jamaican Etana.
Trei zile mai târziu, mai exact miercuri 19 August, responsabilii festivalului Rototom Sunsplash au revocat decizia şi au decis să-l invite din nou pe cântăreţul american. Organizatorii şi-au cerut de asemenea scuze în mod public pentru decizia de a-l expulza pe cântăreţ: „Festivalul Rototom refuză antisemitismul şi orice tip de discriminare religioasă, respectând comunitatea evreiască şi ne cerem scuze în mod public pentru cele întâmplate”, se arat în respectivul comunicat.
Organizatorii şi-au cerut scuze cântăreţului şi l-au invitat din nou să participe la festival, aşa cum era prevăzut de la început, în data de 22 August.
Expulzarea iniţială a artistului a provocat un val de reacţii adverse începând cu Guvernul Spaniei, Guvernul regional Comunidad Valenciana, a comunităţilor evreieşti, a ambasadelor Israelului şi Statelor Unite, precum şi a unui important sector al partidelor politice. Numai partide precum Podemos, Compromis şi Izquierda Unida au sprijinit decizia festivalului din Benicassim de a-l respinge pe cântăreţul evreu.
După ce festivalul i-a comunicat expulzarea, Matisyahu s-a pronunţat prin intermediul paginii lui de Facebook, unde a calificat decizia ca fiind „oribilă şi ofensivă”, festivalul încercând să-l constrângă pentru a face declaraţii politice.
Sursa: Protestante Digital