Bisericile evanghelice trebuie să plătească noul impozit pe societăţi, începând din 2015

54ca273020217_cita-previa-hacienda

Începând cu 1 Ianuarie 2015, toate entităţile non-profit vor trebui să prezinte declaraţie pentru  Impuesto de Sociedades, în urma modoficării legii efectuată de Guvernul Spaniei, în luna noiembrie 2014. Multe entităţi şi biserici evanghelice erau până acuma excluse de la plata acestui impozit, care presupune o contabilitate foarte precisă. „Este o lege statală, legea 27/2014, care în concret ne afectează prin articolul 124.3, publicată în BOE din 28 Noiembrie 2014”, a explicat portalului Protestante Digital, Francisco Lobato, consilier general în Gesvan Asesores. „Acest articol are de a face cu reformarea noului impozit pe societăţi relaţionat cu entităţile non-profit şi în consecinţă, bisericile evanghelice se văd afectate, precum şi asociaţiile tip ONG, legate de aceste biserici”.

Din aceste motive, este necesar ca începând din 1 Ianuarie 2015, aceste entităţi să efectueze „una contabilidad a doble partida”. Aceasta presupune o contabilitate conform planului general contabil şi efectuarea unei declaraţii corespunzătoare în anul următor, adică în iulie 2016, trebuie declarat acest impozit. Conform lui Francisco Lobato, acest impozit ar putea afecta inclusiv continuitatea unor comunităţi. „Entităţi care au puţine încasări, începând de acuma vor trebui să cheltuiască în efectuarea contabilităţii, deoarece în multe biserici nu se găsesc persoane pregătite pentru a putea face acest lucru, trebuind să apeleze la persoane sau instituţii specializate. De asemenea impozitul de societăţi, este un lucru destul de complex”, explică Lobato. Fiind vorba de entităţi mici, este posibil ca impozitul să nu presupună plătirea unei sume. Pentru majoritatea „probabil costul integral să fie zero”, este părerea expertului. „Nu vor trebui să plătească nimic statului, dar vor trebui să prezinte toată documentaţia, deoarece statul ce urmăreşte este controlul acestor entităţi, care vor trebui să prezinte încasările şi cheltuielile, ceea ce presupune cheltuieli de contabilitate”.

Toate situaţiile prin care societăţile non-profit erau excluse de la plata acestui impozit, sunt suprimate prin această nouă lege. „Pentru bisericile care deja au angajat un serviciu de contabilitate nu va presupune o problemă. Dar ce trebuie reţinut este că toate bisericile sau entităţile similare, care până acum erau excluse de la plata acestui impozit, începând de anul acesta vor trebui să prezinte o evidenţă contabilă şi declaraţia corespunzătoare anuală”, conclude Lobato.

Sursa;  Protestante Digital

Comentarii

2 comentarii la „Bisericile evanghelice trebuie să plătească noul impozit pe societăţi, începând din 2015”

  1. Pingback: Noi lămuriri privind Impozitul pe Societăţi şi cum afectează acesta bisericile | Spania Evanghelică

Lasă un răspuns